Het onderhoud en reinigen van manchetknopen – 3 tips

Manchetknopen zijn niet de goedkoopste accessoires van een man. Je wilt natuurlijk dat ze zo lang mogelijk mooi blijven. Door manchetknopen goed te onderhouden en op een juiste manier te reinigen/schoonmaken, zorg je ervoor dat de levensduur maximaal wordt verlengd.

Het is daarnaast ook belangrijk om naar het materiaal van de manchetknoop te kijken. Verschillende materialen vragen om verschillende onderhouds- reinigingsmethoden.

Hieronder lopen we de verschillende stappen door.

1. Het bewaren van manchetknopen

Het goed onderhouden van manchetknopen begint bij de juiste manier van bewaren. Bewaar manchetknopen in een speciaal afgesloten manchetknopendoosje. Hierdoor komen de manchetknopen niet onder het stof te zitten en kunnen ze niet verkleuren door zonlicht.

Mocht je geen manchetknopendoosje hebben, zorg dan dat je ze als volgt bewaart:

  • Houd de manchetknopen uit het zonlicht.
  • Bewaar ze op een stofvrije, vochtvrije plek.
  • Bewaar ze op een zachte ondergrond (zoals een washandje of doek), zodat er geen krassen inkomen.

2. Het onderhouden en reinigen van manchetknopen

Als er stof op je manchetknopen zit of ze zijn vies geworden, probeer ze dan als eerste schoon te maken met een droge poetsdoek of een zachte (tanden)borstel. Indien je ze op deze manier niet schoon krijgt kun je ze reinigen met lauwwarm water en een zacht zeepmiddel.

Gebruik nooit zeep met bleek of agressieve middelen! Dit kan de manchetknopen onherstelbaar beschadigen.

3. Tips voor het reinigen van verschillende materialen

3.1 Reinigen van zilveren en gouden manchetknopen

Echt zilveren of gouden manchetknopen kun je reinigen met zilverpoets of goudpoets en een reinigingsdoek. Wees er zeker van dat het echt zilver of goud is. Vaak hebben manchetknopen alleen de kleur zilver of goud, maar is de manchetknoop gemaakt van andere materialen. In dat geval, zie de tips hierboven.

3.2 Reinigen van houten manchetknopen

In onze collectie hebben we manchetknopen met echt hout. Het hout van de manchetknopen kan na verloop van tijd een beetje uitdrogen. Je kunt het hout onderhouden met olie (voor bijvoorbeeld houten snijplanken). Door ze eens in de zoveel tijd in te oliën, blijven ze langer mooi.

Exclusievemanchetknopen.nl

Meer dan alleen luxe manchetknopen voor hem en haar. Een verzorgde outfit. Een complete stijl. Chique en verfijnd.

Shop op gelegenheid

Bruiloften | Black Tie | Kerstmis

Leer meer over manchetknoppen

LEES OOK DEZE BLOGS.